top of page
An'ı Göstergelerle Okumak - Alev Fatoş Parsa
An'ı Göstergelerle Okumak - Alev Fatoş Parsa

08 Kas Çar

|

https://meet.google.com/pou-mgus-kte

An'ı Göstergelerle Okumak - Alev Fatoş Parsa

Zaman ve Yer

08 Kas 2023 20:30 – 22:00

https://meet.google.com/pou-mgus-kte

Etkinlik Hakkında...

An’ı Göstergelerle Okumak

Görsel iletişim alanına giren fotoğraf iki boyutlu dünyasında imgeler aracılığıyla okurlarına sürekli iletiler aktarmaktadır. Görsel tasarımlar veya görüntülerin anlamı daha önce belleğimizde yer alsın ya da almasın, alıcısıyla bir iletişim kurmaktadır, anlam ise aslında bir üst okumayla çözümlenmektedir. Görsel göstergebilim, anlambilim, yorumbilim gibi disiplinler de işte bu anlamın sistematik yapısını ve kodlarını araştırmaktadır. Özellikle imgeleri anlamlandıran görsel göstergebilim anlam oluşumu üstüne bilgi edinmeyi ve bunun yollarını incelemeyi hedeflemektedir..

Göstergebilim fotoğraftaki anlam sorunuyla yakından ilgilidir. Başka bir deyişle, görsel metinleri okumak gerekmektedir, çünkü bunlar basitçe var olmamışlardır, yapılandırılmış bir bütündür ve yaratıcılarının bilinçli seçimleri, tercihleri, değerleri ve ideolojileri ile donatılmışlardır. Göstergebilimin temel amacı insanın belli amaçlar için ürettiği her tür göstergeyi anlamsal bağlamda ele alıp incelemektir. Özellikle her türde medya önemli bir ekonomik güçtür ve çıktılarının, anlam ve iletilerinin ne söylediği, nasıl söylendiği, bunların kime ulaştığı ve okurlarının üzerindeki aktif etkilerinin ne olabileceği göstergebilimin temel inceleme alanıdır. İnsanın belli amaçlar doğrultusunda oluşturduğu her türlü gösterge anlamsal açıdan incelenmeyi hak eder.

Alev Fatoş Parsa

Alev Fatoş Parsa, 1988 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV-Fotoğrafçılık Bölümü’ne girmiş ve 1993 yılında mezun olmuştur. 2 yıl süreyle İzmir Hürriyet TV Production/Uğur Dündar ile ‘Arena’ haber programında görüntü yönetmeni ve yönetmen olarak; ardından bir yıl süreyle Kanal D Anahaber bülteninde İzmir Temsilciliği ve TV muhabirliği görevlerinde bulunmuştur. Yüksek lisans ve doktora çalışmasını Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yapmıştır. 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri UPENN Annenberg İletişim Fakültesi’nde YÖK bursuyla ‘ziyaretçi öğretim üyesi’ olarak akademik çalışmalar gerçekleştirmiştir. Birçok kitabı, makaleleri, uluslararası sempozyumlarda sunduğu bildirileri, ayrıca yönetmen olarak yer aldığı film çalışmaları bulunmaktadır. 2013 yılında profesör unvanını alan Parsa, yönetmenliğini yaptığı “Göçmen Kuşlar… döndüler” belgesel filmi ile ulusal ve uluslararası festivallerde finale kalarak üç ödül kazanmıştır. Pek çok ulusal ve uluslararası film festivalleri ile 11. TRT Belgesel Günlerinde jüri üyesi olarak bulunmuştur. 2018 yılından itibaren Ege Üniversitesi Senatörü ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi üst yönetim Dekanlık görevini üstlenen Parsa’nın ilgi alanları görsel iletişim, göstergebilim ve belgesel sinemadır.

Etkinliği Paylaşın

bottom of page